Aquachem magazin Pool & life - Magazine - Page 56
AQUACHEM magazin
Sireve uzimamo iz odlične male sirane
OPG Kusanovec koja se nalazi u blizini
i proizvodi sireve od mlijeka vlastitih
krava. Također surađujemo i s OPG-om
Mlađan od kojeg uzimamo sok od jabuke, med nabavljamo od OPG-a Cepetić,
začinjsko bilje i čajeve od OPG-a Francetić. Također imamo recepciju/suvenir
shop u kojem nudimo stotinjak proizvoda, što naših, što od OPG-ova s kojima
surađujemo.
Fotografija: Kezele
Koja biste jela posebno istaknuli s jelovnika vašeg restorana? Što gosti najviše vole?
Gostima se, naravno, sviđa naša tradicionalna kuhinja. Kad smo započeli
sa seoskim turizmom prije gotovo 25
godina, činilo se kao da je ta domaća
kuhinja bila pomalo zaboravljena.
Pored uživanja
u domaćim
specijalitetima,
na imanju imate
priliku za zabavu
i rekreaciju na
razne načine:
• bicikliranje
• degustacija vina
• dječje igralište
• vožnja fijakerom (uz najavu)
• mogućnost razgledavanja
• staja i pašnjaci s domaćim
životinjama
• jahanje za početnike i terensko
jahanje
• sportski tereni (košarka, odbojka,
nogomet, badminton)
• šetnja poučnom stazom kroz šumu
Marču do jezera Sudarice
• kupovina domaćih proizvoda
i suvenira
• Etnozbirka s više od 4000
starih predmeta
Moj otac je prvotno krenuo s idejom proizvodnje vina, no od početka je veliko zanimanje posjetitelja bilo upravo za autentičnim domaćim jelima koja su i danas glavni
adut naše ponude. Jedno od jela koje
pripremamo pred gostima je kotlovina,
što je posebno zanimljiv doživljaj stranim
gostima. Uz to, osmislili smo Moslavački
stol, našu verziju švedskog stola, gdje se
na tanjurima za kotlovinu poslužuju gotovo sva jela s jelovnika, što nudimo svake
subote i nedjelje od 13 do 15 sati.
Osim po raznovrsnoj gastroponudi i ukusnim domaćim delicijama, poznati ste i po vlastitoj proizvodnji vina. Škrlet
je zvijezda vaše vinske ponude.
Možete li nam reći nešto više o
samoj proizvodnji vina?
Priča o škrletu ima veliko značenje za
turizam Moslavine i predstavlja upravo
ono što suvremeni posjetitelj očekuje
od seoskog turizma. Ova autohtona
sorta vinove loze iz Moslavine gotovo je
bila na rubu izumiranja, no zahvaljujući
entuzijazmu i trudu moslavačkih vinara,
spašena je prije otprilike 30 godina.
U posljednjih 20 godina gotovo svaki vinogradar u našoj regiji koji podiže nove
56
nasade sadi i škrlet. Njegova prednost je
u tome što daje moderna vina – laganija, s
nižim udjelom alkohola, intenzivnih aroma
i voćnih nota, što je danas vrlo traženo.
Škrlet je zahvalna sorta i u vinogradu jer
ima rahli grozd, manje sklon bolestima, što
ga čini pogodnim za ekološki uzgoj.
Koje količine škrleta proizvodite
i gdje ga plasirate?
Mi imamo blizu hektar nasada škrleta
u našem vinogradu i imamo još jednog
kooperanta, tako da proizvedemo do 10
tisuća litara škrleta godišnje. Kanali prodaje škrleta su vrlo raznovrsni te osim
prodaje na svojem imanju prodajemo u
zagrebačkim vinotekama, ugostiteljima i
što je najzanimljivije na dva kruzera te kroz
izvoz u Nizozemsku.
Osim škrleta, proizvodite
i druga vina?
Proizvodimo i chardonnay, rajnski rizling,
graševinu te žuti muškat koji posebno privlači ljubitelje slatkih vina. Od crnog grožđa
iz našeg vinograda stvaramo blend cabernet
sauvignona, shiraza i merlota. Također nudimo i dva pjenušava vina – bijeli pjenušac
Mušketir i rozi pjenušac Rose Bella. Naša
ukupna godišnja proizvodnja doseže oko